sitemap
www.verklevingen.nl © 2007 John Jansen
Verklevingen.
nl
Chronische buikpijn wordt genoemd als de pijnklachten langer dan 3 tot 6 maanden bestaan, en als er geen verband bestaat met andere aandoeningen dan verklevingen. Vaak bestaat de pijn al vele jaren. Soms is de pijn elke dag aanwezig, soms een paar dagen per week. De pijn wisselt per patiënt en soms ook bij de patiënt zelf. De pijn kan continu aanwezig zijn, in de loop van de dag toenemen of in aanvallen verergeren. Vaak is het moeilijk te voorspellen wanneer de pijn optreedt, al merken sommige patiënten dat zij minder last van de pijn hebben als zij bijvoorbeeld tijdens een vakantie ontspannen zijn.
Nogal eens gaan de pijnklachten gepaard met andere klachten van de buik, zoals een opgezette buik. Voor sommige patiënten is het moeilijk om in te slapen door de pijn, terwijl anderen wakker worden door de pijn. Kortom, er bestaat een groot verschil in klachten bij patiënten met chronische buikpijn.

Het kan zijn dat door de toenemende klachten in de loop van de tijd steeds meer activiteiten achterwege laat, bijvoorbeeld uit angst of omdat de pijn verergert bij die bezigheden zoals fietsen, werken buitenshuis, wandelen etc. etc. Alhoewel eventuele partner en familie wel weten dat u pijn heeft, praat u er misschien steeds minder over om hen niet steeds lastig te vallen met iets waar zij ook niets aan kunnen doen. Sommige patiënten voelen zich schuldig omdat zoveel dingen die zij vroeger met plezier deden, nu niet meer lukken. Veel patiënten met deze klachten zetten desalniettemin hun bezigheden door totdat het echt niet meer gaat van de pijn. Niet verwonderlijk dat ze volkomen uitgeput kunnen raken, en niet meer zien zitten.

Er bestaan zowel dunne vliezige als dikkere, stevige verklevingen. Verklevingen kunnen voorkomen in de gehele buik waar een ingreep in het verleden plaats heeft gevonden.

Alleen wanneer verklevingen heel dik zijn en (gedeelte van) een darm afsluiten, dan is het zinvol om te overwegen deze weg te laten halen, en valt te verwachten dat pijn als gevolg van deze afsluiting vermindert. Over het algemeen word overgegaan tot het verwijderen van de verklevingen indien de patiënt een duidelijk ileus beeld vertoond en een andere behandeling niet meer toereikend is.
Patiënten met dagelijkse buikpijn als gevolg van verklevingen zal continu grensverlegend bezig zijn.

Het losmaken van verklevingen via een traditionele operatie waarbij via het oude litteken de verklevingen gekliefd worden (adhesiolyse), leidt in nagenoeg alle gevallen tot herniewde verklevingen en klachten. Ook na het klieven van adhesies middels een kijkoperatie, geeft aanleiding tot het optreden van nieuwe verklevingen, echter in veel minder mate dan de traditionele adhesiolyse. Bij massale verklevingen in de buik kan een laparoscopische adhesilyse soms onmogelijk zijn.

Niet alle chirurgen zullen overgaan tot het zomaar losmaken van verklevingen (adhesies) in de buik. Zoals boven genoemd zal na elke nieuwe operatie verklevingen terug keren en kunnen de klachten na de operatie verergeren.
Beweeg uw muis over de foto om uitleg bij de foto te krijgen.

Free JavaScripts provided
by The JavaScript Source

Script voorbeeld
Klik hier om naar de website van de Maag Lever Darm stichting te gaan
Op deze foto ziet u hoe verklevingen organen onderling met elkaar verstrengt.
Hier ziet u hoe verklevingen de darm heeft afgekneld. Een niet echt duidelijke foto maar het geeft een goed beeld.
Op deze foto ziet u duidelijk de verklevingen welke aanwezig zijn tussen de organen onderling. Deze verklevingen trekken aan de darm waardoor deze niet meer naar behoren kan functioneren en mogelijk zelfs een totale afsluiting kunnen veroorzaken.
Op deze foto ziet u dat verklevingen door middel van een kijkoperatie worden losgemaakt. De vliezige strengen tussen de organen geven een duidelijk beeld hoe verklevingen eruit zien.
Dit zijn duidelijk dunne vliezige verklevingen tussen de organen. Verklevingen hebben een beperkte rekbaarheid waardoor klachten als gevolg van deze verklevingen regelmatig voorkomen.
Disclaimer
Email
Vorige pagina