sitemap
www.verklevingen.nl © 2004 John Jansen
Verklevingen.
nl
Algemene richtlijn bij voeding:
Praktische tips:
Eet regelmatig en gebruik kleine frequente maaltijden (ontbijt, lunch en warme maaltijden) met tevens een kleine maaltijd (bijvoorbeeld om tien uur, 1500 uur en 2000 uur) bij een kopje koffie of thee in de vorm van een beschuit met kaas; een knäckerbrot met vleeswaren; een plak ontbijtkoek met boter.

Sla geen maaltijden over. Neem voor als u onderweg bent een boterham, biscuitje, eiwitverrijkte drank of iets dergelijks mee.

Breng zoveel mogelijk variatie aan in uw menu en dien de maaltijden smakelijk op. Kies b.v. bij de broodmaaltijd meerdere broodsoorten, neem ook verschillende soorten beleg. Maak uw warme maaltijd eens op een andere manier klaar. Neem hiervoor een kijkje in diversen kookboeken.

Neem de tijd voor uw maaltijden en kauw het eten goed.

Gebruik naar behoefte vet en levensmiddelen, die vet bevatten, zoals noten, pinda's, chips, gebak, chocolade, vet vlees, mayonaise, roomboter, margarine en slagroom, mits dit niet ten koste gaat van uw maaltijden. Maak geen gebruik van halvarine, dit levert de helft minder energie en dat zijn weer caloarieën. Slagroom kun u beter niet stijfkloppen, met kloppen wordt er n.l. veel lucht in de slagroom gebracht wat onnodig vol gevoel geeft.

Gebruik naar behoeft suiker en levensmiddelen, die suiker bevatten, zoals koekjes, snoepjes, chocolade, gebak, drop, ijs, zoet beleg en frisdrank.

Het gebruik van suikerhoudende levensmiddelen mag niet ten koste gaan van uw maaltijden.

Wanneer u suiker te zoet vindt, kun u suiker vervangen door een minder zoete voedingssuiker; Fantomalt of Dextr-M. Deze voedingsscuikers leveren evenveel energie, en dat zijn weer calorieën, als suiker.

Gebruik minimaal 2 liter vocht in de vorm van melk, karnemelk, vruchtesap, limonade, tomatensap, groentesap, bouillon, frisdrank, koffie en thee.

Het gebruik van koolzuurhoudende frisdranken kan een onaangenaam gevoel geven in de maag, boeren en het omhoog komen van lucht, gebruik dan ipv koolzuurhoudende dranken sappen.
Gebruik liever dunne sneetjes brood, dik belegd met kaas, vleeswaren of kwarksmeersel, dan dikke sneden met zoet beleg. In plaats van brood kunt u een schaaltje pap of vla gebruiken, eventueel met een losgeroerd ei en/of een kluitje boter.

Drink koffie met warme melk of ongeklopte slagroom. Meer melk kunt u gebruiken door oploskoffie aan te maken met warme melk. Ter afwisseling kun u gebruik maken van chocolademelk of anijsmelk.

Maak aardappelpuree af met roomboter, margarine, een losgeklopt ei, scheutje ongeklopte slagroom en/of geraspte kaas en kleingesneden ham.

Indien warm vlees u tegenstaat, probeer dan eens koud vlees bij de warme maaltijd b.v. rosbief, rolade, fricandeau of ham. Ook kunt u koude salade van vlees, groente en aardappelen nemen in plaats van de warme maaltijd.
Vlees kunt u vervangen door; vis, kip, eiergerecht, b.v. roerei, omelet, kaas, b.v. kaasragout of gebakken kaasplak.

Een kopje bouillon of heldere soep een half uur voor de maaltijd kan de eetlust bevorderen. Dit geldt ook voor alcoholische dranken b.v. een glas sherry of wijn voor het eten.

Rauwkost en fruit kunnen een vol gevoel geven. Gebruik dan bij voorkeur gekookte groente en neem vruchtesap in plaats van een portie fruit of maak gebruik van Roosvicee of Karvan Cevitam (als limonade of verwerkt in yoghurt, vla of ijs)

Als tussentijdse versnapering kun u gebruik maken van:

eiwitverrijkte en/of energieverrijkte drank
beschuit, knäckerbrot, matzes, cream crackers met kaas, smeerkaas, notenpasta, vleeswaren, kwark
tosti met kaas of kaas en ham of kaas, tomaat of kaas, ananas of ham met banaan
sneetje brood met ragout van kip, vlees, kaas of ei
yoghurt of karnemelk met vruchten
gebonden soep met stukjes vlees of gehaktballetjes
toastjes met franse kaas, vleeswaren, smeerworst, vis, vissalade, eiersalade, sandwichspread.
Patiënten met verklevingen welke dagelijks klachten hebben dienen zich continu bewust te zijn van voeding. Vooral energierijke voeding is van groot belang, omdat bij een aanval van pijn, misselijkheid, braken en mogelijk wel een ileus patiënten veel vocht en gewicht verliezen. Om extreme schommelingen van gewicht, wat een psychische bijkomstigheid is bij deze aandoening, is het van belang om deze te compenseren met energierijke voeding.

Mocht u van mening zijn dat u niet uit de voeten kan met voorgaande tips dan kunt u via uw specialist of huisarts een consult aanvragen bij een dietiste welke u mogelijk een op maat geschreven dieet kan voorschrijven.

Indien voeding voor lange tijd niet mogelijk is kan men ook in overleg met de specialist over gaan naar drank zoals Nutridrink en Fortifresh. Deze dranken bevatten alle belangrijke voedingstoffen met extra vezels. Deze drank bevat per pakje van 200ml 300 calorieën. Deze drank is uitsluitend op medisch voorschrift te krijgen bij de apotheek en word door de meeste zorgverzekeraars vergoed.
Deze website is gerealiseerd door:

Free JavaScripts provided
by The JavaScript Source

Script voorbeeld
Klik hier om naar de website van de Maag Lever Darm stichting te gaan
Disclaimer
Email
Terug naar de vorige pagina